Ο Μύλος του Φιλαρέτου
Οι Πάγοι είναι κτισμένοι σε μια πλαγιά του όρους Ιστώνη. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και βρίσκεται σε υψόμετρο 170 μέτρων. Αποτελεί τοπική κοινότητα μαζί με τους οικισμούς: Βατωνιές, Πρινύλας και Άγιος Γεώργιος. Η παλαιότητα του χωριού χάνεται στο βάθος των αιώνων και σίγουρα θεωρείται πως είναι πολύ παλαιότερο από το έτος 1469, όποτε απαντά σε νοταριακό έγγραφο. Άλλωστε, το επώνυμο Παγιατάκης, συνυφασμένο με το χωριό Πάγοι, εμφανίζεται σε έγγραφα πριν από τα τέλη του 14ου αιώνα. Το ίδιο το όνομα του χωριού υποδεικνύει προγενέστερη ύπαρξη αφού Πάγοι τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους ήταν το προσδιοριστικό της διοικητικής έδρας (προέρχεται από το ομηρικό «πάξ», πληθυντικός «πάγοι» με την έννοια «βράχος, βράχοι», το οποίο πέρασε στα Λατινικά ως Pagos – Pagi και η έννοια μεταλλάχτηκε βαθμιαία σε «διοικητική έδρα, διοικητική περιφέρεια»). Πάνω από το χωριό δεσπόζει η οροσειρά (μάλλον λοφοσειρά) της Ιστώνης για την ομορφιά της οποίας ο Άγγλος περιηγητής Πάρτς έγραφε πως εδώ θα έρχονται οι ζωγράφοι του μέλλοντος για να εμπνευστούν τα έργα τους.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια παραλία στα βορειοδυτικά του νησιού της Κέρκυρας. Ο οικισμός του δημιουργήθηκε στο τρίτο τέταρτο του 20ου αιώνα λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού. Στη θέση του υπήρξαν σε διάφορες περιόδους αλιευτικοί και ενάλιοι οικισμοί όπως μαρτυρούν τόσο αρχαιολογικά ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου στα Ανατολικά όσο και εμφανή απομεινάρια οικισμού του 18ου-19ου αιώνα στο νότιο άκρο του όρμου. Από τα ελάχιστα παλιά κτίρια που σώζονται είναι και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου («εις τα Λέματα» όπως αναφέρεται σε εκκλησιαστικά έγγραφα του 18ου αιώνα).
Η περιοχή των Πάγων κατά τους προηγούμενους αιώνες δεν ήταν ελαιοπαραγωγική αλλά οινοπαραγωγική. Η ελαιοκαλλιέργεια επεκτάθηκε τους τελευταίους 2 -3 αιώνες. Σύμφωνα με τον Ιωσήφ Πάρτς, την περίοδο 1917 οι Πάγοι με τις Βατωνιές είχαν 1.260 κάτοικους και η παραγωγή τους αφορούσε κυρίως σε αμπέλια, ενώ στις σημειώσεις του συγγραφέα αναφέρεται ότι στην περιοχή βρίσκονταν πολυάριθμες αμυγδαλιές. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι η τρίτη μεγαλύτερη περιοχή σε καλλιέργεια αμπελιών. Επίσης, αναφέρεται ότι καλλιεργούσαν καλαμπόκι και σιτάρι. Η παραγωγή σιτηρών στους Πάγους ήταν σημαντική ακόμα και μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ εγκατέστησε στους Πάγους αλευρόμυλο ο οποίος βρισκόταν και λειτουργούσε στο ίδιο κτίριο που εγκαταστάθηκε το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο. Το ελαιοτριβείο αυτό διηύθυναν για λογαριασμό της τράπεζας οι αδελφοί Καζιάνη, έμποροι έως τότε στην πόλη της Κέρκυρας, οι οποίοι και το αγόρασαν όταν η τράπεζα αποφάσισε να το πουλήσει.
Σε πολύ κοντινή απόσταση από το κατάλυμα, βρίσκεται ο τελευταίος μύλος της ευρύτερης περιοχής των Πάγων (ο Μύλος του Φιλάρετου). Μερίδιο στην αγροτική οικονομική δραστηριότητα είχαν οι νερόμυλοι, οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών σε αλεύρι, προερχόμενο είτε από στάρι είτε από καλαμπόκι. Στ’ Αγύρου οι πολυάριθμες ρεματιές προσελκύουν τους περισσότερους μύλους απ’ όλο το νησί, γεγονός που επιβεβαιώνεται και σε απογραφές του 18ου αιώνα. Οι νερόμυλοι υπήρχαν κυρίως στην περιοχή των Βατωνιών αλλά και στον κάμπο των Πάγων όπου ο τελευταίος μύλος (ο Μύλος του Φιλάρετου) λειτουργούσε μέχρι και μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα υπάρχουν τα ειδικά αυλάκια που τον τροφοδοτούσαν με νερό (μυλαύλακα).
Ανεκτικός τόπος, χωνευτήρι πολιτισμών, το νησί των Φαιάκων έχει ακολουθήσει ένα δικό του μονοπάτι στον διάβα του χρόνου. Πλούσιο σε φυσική ομορφιά, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα καθώς και πανέμορφες παραλίες, η Κέρκυρα είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές και για πολλούς τύπους επισκεπτών. Η πόλη της Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα το διατηρημένο ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία, η πρώτη Φιλαρμονική και η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. | Έχει έναν εξαιρετικό φυσικό πλούτο με 55 καταγεγραμμένα είδη άγριας ορχιδέας και χιλιάδες σπάνια είδη αγριολούλουδων, καθώς επίσης και δεκάδες είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 9 περιοχές ΝΑΤURA (Αλυκή Λευκίμμης, νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παράκτια θαλάσσια ζώνη από Κανόνι έως Μεσογγή, λιμνοθάλασσα Κορισσίων και νήσος Λαγούδια, Διαπόντια νησιά, δηλαδή Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι και βραχονησίδες, λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και ποταμός Φόνισσας) και ένα δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει το νησί από άκρη σε άκρη. |